Mouse’tan Yalan Makinesi Yapıldı

Bilgisayarın en önemli parçalarından biri olan, çoğumuzun onsuz bilgisayar kullanamayacağı Mouse, günümüz hayatında önemli yere sahiptir. Mouse, çok fonksiyonluluğu sayesinde İtalyan bilim insanlarına ilham oldu. Bu bilim insanları, yalan söyleyen insanları ayırt edebilmek için çalışmalara başladı.

teknik destek

İtalya’nın en eski ikinci üniversitesi olan Padova Üniversitesi’nde yapılan bir teknik, kullanıcının fare üzerinde yaptığı hareketlerden yalan söyleyip söylemediğinin anlaşılmasını sağlıyor.

Mouse’un hareketlerini gözlemleyen sistem, yapay zekadan yararlanmaktadır. Kişinin yalan söyleyip söylemediğini anlamak için eski sistemlerde olduğu gibi fiziksel temas gerekmemektedir.  Yazılım kendiliğinden kişinin yalan söylediğini tespit etmekte, bir operatöre de ihtiyaç duyulmamaktadır. Kalibrasyon gibi bir fonksiyona ihtiyaç duymadan çalışan sistemle birlikte kişinin adı, soyadı gibi klasik soruların sorulmasına da gerek kalmamıştır.

Bilgisayar Mousedan yalan makinesi yap ld

Sistemin çalışmasına bakarsak yeşil ışık kişinin yalan söylemediğini, kırmızı ışık ise kişinin yalan söylediğini göstermektedir. Şu ana kadar 60 kişi üzerinde denenen sistem, oldukça başarılı sonuçlar vermiş gibi gözüküyor. 60 kişinin bazılarına yalan bir profil oluşturmaları ve sorulara ona göre cevap vermeleri istendi. Doğru söyleyen kişilerin doğru şıkkı hemen işaretlediği, yalan söyleyen kullanıcıların ise bir süre farenin üzerinde cevap vermeden daha uzun süreli hareket ettiği görülmüştür.

Araştırmayı yöneten Prof. Hiuseppe Sartori ise insan doğasının doğru söylemek üzerine programlandığını, yalan söylerken ise zihindeki ilk yanıtın saf dışı edilip doğru olmayan bir yanıt uydurduğunu ifade etmiştir. Ayrıca profesör, ülkeye kaçak yollarla giren teröristlerin yakalanmasında ve internet sitesine sahte yollarla üye olan kişilerin tespitinde bu sistemin oldukça işe yarayacağını söyledi.

Bu sistem, sorulan soruların hangisine yanlış yanıt verildiğini rahatlıkla tespit etmektedir. Sistemin zayıf noktası ise önceden bilgilendirilen kişilerin hızlı bir şekilde yanıtlara cevap vermesi aşamasında ise ne yapacağı bir soru işareti olarak kalmaktadır. Sistemin iyice gelişmesiyle birlikte, ortaya çıkabilecek tuzak ve yanıltıcı sorular, bu yönlendirilmiş kişileri yakalayabilme imkanı sağlayacağından söz edilmektedir. Bu zayıf yanın, farenin yanına klavyenin eklenmesiyle çözülebileceği bazı uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

 

teknik destek

Şunlar da hoşunuza gidebilir

+ There are no comments

Add yours