SüperBilgisayar Uzaya Fırlatılıyor

Nasa’nın son zamanlarda üstünde çalıştığı “SüperBilgisayar” uzaya fırlatılmak için hazırlanıyor. Nasa ile koordineli çalışan HP ve SpaceX şirketlerinin ortak ürünü olan “SüperBilgisayar” yörüngeye gönderiliyor.

teknik destek

Nasa’nın 20 sene önce gönderdiği Uluslararası Uzay İstasyonu, o zamanlar 1985 yılındaki işlemcilere göre tasarlanmıştı. Teknoloji açısından çok geride kalmış gibi gözükse de buradaki bilgisayarlar yer yüzündeki bilgisayarlar tarafından sürekli olarak gözetiliyordu. İnsanoğlunun Mars’a gitmek için hazırlandığı bu dönemde doğal olarak daha güçlü makinelere ihtiyaç duyuluyor. Bu makinelerin test edilmesi için ise, SüperBilgisayar uzaya gönderilecek.

superbilgisayar

Yeni dönemde uzaydaki uydu trafiği artacak. Doğal olarak NASA hazırladığı yeni nesil bilgisayarların tamamı özel donanımlarla hazırlandı. Ulaslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek tüm bilgisayarlar radyosyona, güneş patlamalarına, atomaltı parçalarına, mikrometeorlara dayanıklı olması gerekiyor.

Yeni nesil SüperBilgisayar projesiyle, Hp ve SpaceX’in katılımıyla Nasa bu dayanıklılık testlerini yapmayı planlıyor. Nasa, alınacak sonuçlara göre bilgisayarların dayanıklılığı konusunda çözümler üretmeye çalışacak.

SüperBilgisayar, SpaceX firması tarafından üretildi. Asıl adı “Spaceborne Computer” olan cihaz bir roket yardımıyla uzaya gönderilecek.  Ortalama olarak iki boy pizza büyüklüğünde olan cihaz, su ile soğutma sistemine ve bulunduğu çevreye göre kendini güncelleyebilecek bir yazılıma sahip. Bu cihazdan toplamda 2 adet üretildi. Cihazlardan biri uzayda çalışırken diğeri dünyada test edilecek. Testlerin sonunda iki bilgisayardan da elde edilen veriler karşılaştırılacak.

teknik destek

Şunlar da hoşunuza gidebilir

+ There are no comments

Add yours