Hızlı İnternet Teknolojisi: Li-Fi

Hepimizin internet hızı konusunda sorun yaşadığımız bir dönem vardır. Özellikle internet kullanımının artmasıyla birlikte internet hız sorunlarının da arttığı gözlemlenmektedir. Ülkemizde internet hızının ortalama 6.2 mgbs olduğu görülmektedir. Gelişmiş ülkelere oranla çok düşük olan bu hız, kullanıcıların da bu konudan muzdarip olmalarına yol açmaktadır.

teknik destek

Hollandalı araştırmacılar ise, 300 mpbs hızından memnun olmamış olacaklar ki, Wi-fi’den 100 kat daha hızlı bir mimari geliştirdiler. Adı Li-fi olarak açıklanan teknolojinin bağlantınızı 100 kat daha hızlı hale getireceği taahhüt edilmektedir.

li fi

Genellikle Li-fi sisteminde veriler LED ampuller vasıtasıyla iletilmekteydi ancak bu teknoljinin laboratuvarda dış aleme aktarımında sorunlar olduğu gözlemleniyordu.

LED tabanlı Li-Fİ sisteminin çalışmak için ışığın açılmasını gerektirmesi, gece rahatça uyumanızı engelleyebileceğinden araştırmacılar yeni bir yol aramaya koyuldular. Bu sorunları gidermek için Hollanda’daki Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Joanne Oh, LED ışıkları kaldırıp yerine kızılötesi ışığa dayalı yeni bir sistem yarattı. Bu teknolojide, her cihaz kendi bağlantısını farklı dalga boyutunda alıyor, bu sayede sisteme ne kadar akıllı telefon veya bilgisayar bağlanırsa bağlansın bağlantı hızı yavaşlamıyor.

Sistemin kullandığı kızılötesi ışık ise, 1500 nanometre’den büyük olup, frekansı ise yaklaşık olarak  200 terahertz aralığındadır. Yapılan ön testlerde bu yeni sistem kullanılarak 2,5 metrelik bir mesafe boyunca 42,8 gbps’lik bir indirme hızına ulaşılmaktadır. Ekip, bu işlemin işinin ehli ve bu konuda uzman bir ekip tarafından test edilmesini bekliyor.

teknik destek

Şunlar da hoşunuza gidebilir

+ There are no comments

Add yours