Facebook nedir? Neden kullanılıyor?

İnsanları Facebook kullanmaya zorlayan sebepler nedir? Bu yazımızda size bu konuda bilgiler vereceğiz. Facebook dünyanın en büyük sosyal ağıdır. Bu satırı o kadar çok kez yazdım ki, beynime kopyalandı diyebilirim.

teknik destek

Facebook nedir? Facebook hakkında yazarken artık birçok şeyi otomatik olarak yazıyorum. Her neyse, Facebook’un ortaya çıkmasından bu yana neredeyse 12 yıl geçti. Zuckerberg’in başlangıçta düşünebileceğinden çok daha popüler olması, piyasaya sürülmesinin ardından on yılda çok büyük bir büyüme hızı kazandı. İlk çıkışı üniversiteli gençlerin bir biri ile iletişimi sağlamak. Sonrasında tüm okullara ve şirketlere ulaştı. Sonrası malum…

Facebook nedir?

Facebook nedir? Neden kullanılıyor?

Son birkaç yıldır, mavi ağın en azından benim için doygunluğa ulaştığını ve birçok insanı da tatmin ettiğini gözlemledim. İnsanlar Facebook kullanmak zorunda kaldıkları için kullanıyorlar diyebiliriz. Her gün çevrimiçi olmalı ve haber içeriğinin günlük dozunu ve arkadaşlarından gelen güncellemeleri kapsayan yayınlarını yayınlamalıdırlar. Bazen gezilerinin fotoğraflarını yükler ve mevcut şeyler hakkında yorum yaparız. Yani, sadece bir günlük alışkanlık gibi gerginlik ve huzursuzluk veriyorsa neden kullanıyorsunuz.

Kısacası, insanlar artık Facebook hakkında heyecan duymuyor. Sadece bir nedeni olduğu için kullanıyorlar. Dolayısıyla, bir kişinin Facebook kullanması gerekebilecek birkaç nedeni vardır. Bunlardan başlıcalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Arkadaşlarımın doğum gününü hatırlayamıyorum
Açıkçası, bu Facebook kullanmamın üç nedeninden biriside  Doğum günlerini hatırlamıyorumdur. Aslında, sadece ben değil, birçok insanın bunu yapması çok zor. Okuldan, kolejden, işyerinden, akrabalarınızdan arkadaşlarınız olduğunda hangi günde kimin doğduğunu hatırlamak çok zor bir durum olmalıdır.
Haber okumak istiyorum
Fakat zamanla çeşitli haber platformları içeriklerini Facebook’ta yayınlamaya başladı ve bu içerik onu dünyanın en büyük haber tüketim platformu haline getirdi. Sadece haber değil, sayılamayan sayıda Facebook sayfası, günde milyarlarca görüntüleme üreten etkileyici eğlence içeriği yüklüyor.

Benim görevim bir yorum ya da mesaj yazmak
İnsanın arkadaş listesinde bulunan kişilerin fotoğraflarını ve durum güncellemelerini beğenmesi ve yorum yazması ahlaki bir zorunluluk olarak görülen insanlar var. En sevilen profil resmi ile harap olur o en iyi dostum gelen tek açıklama. Ve en kötü yanı da, diğer insanların resminizi analiz etmelerine katkıda bulunmasıdır.

Ben dikkat çekmek isteyen biriyim
Bazıları, günlük egzersiz güncellemelerini paylaşıyor; bunu yapmalarını sağlayan akıllı telefon uygulamaları sayesindedir. İnsanların dikkatini çekmeye çalışan yada sadece dikkat çekmeyi isteyen bir çok Facebook kullanıcısı vardır.
İnsanları gizlice izlemek
Bu insanların doğru şeyi yapıp yapmadığı hakkında hiçbir şey söylemeyeceğim. Ve eziyet değil, birçok kez hayran oldukları kişiyi defalarca takip ediyorlar ya da bir kişi hakkındaki internet araştırmalarının bir parçası.

Sıkılma nedeni
İnternet, sıkılmanıza izin vermeyecek harika şeylerle doludur. Ama bir şey var, bunları aramalısın. İşte, Facebook’un yardım eli içeri giriyor. Ortalama bir kullanıcı 100’den fazla Facebook sayfasına abone oluyor ve bu, bir kişinin bütün gün işgal altında kalmasına yetecek kadar paylaşım bulunuyor. Sadece sonsuz haber akışını kaydırmanız yeterlidir. Facebook’un sayfa önerisi özelliği etkili gibi görünüyor. Bazılarına abone olduktan sonra, daha şaşırtıcı Sayfalar bulabilirsiniz.
Son aylarda facebook, Youtube gibi bir video paylaşım hizmeti olarak yükseldi. Bu, insanların Facebook kullanmasının bir başka nedeni olarak düşünülür. Çeşitli facebook sayfaları eğlenceli videolar yüklemektedir.
Çalışmalarımı tanıtmak için Facebook’a ihtiyacım var
Facebook bir sosyal ağdan daha fazlası haline geldi. Birçok kişi içeriklerini çok sayıda kişiye sunmak için Facebook uygulamasını kullanıyor. Facebook’u kullanmamın üçüncü sebebi budur. Gelişmiş yayıncılık araçları ve anında makaleler gibi özellikler sayesinde, görsel olarak çekici içeriği yayınlamak çok kolay hale geldi. Bu ayrıca Facebook’un reklam geliri oluşturmasına olanak tanır.

Bir sosyal davayı desteklemek
Bazı insanlar için bu sadece bir kova soğuk su dökmekle ilgilidir. Ayrıca, Kanser araştırması ve hastaların tedavisi için bir ay bağış masrafları bağışlayan Tıraş Olmayan Kasım ayı. Bu sosyal nedenler Bill Gates ve Mark Zuckerberg gibi insanlardan destek alıyor.
Arkadaşlarımla bağlantıda kalmak istiyorum
İnsanlarla bağlantı kurmak için Facebook kullanan insanlar var. Ülkemizin farklı bölgelerinde ya da dünya genelinde kalan eski dostlarımız var. Bir varlığı Facebook gibi platformun milyarlarca insan kendi aile ve arkadaşlar ile temasa geçmek yardımcı oldu. 10 yıllık temastan sonra arkadaşımla konuşma fırsatı buldum diyebilirsiniz.

Acı çekiyorum
Çoğu kişi yukarıda belirtilen farklı nedenlerden birine sahip olabilir. Fakat Facebook’a karşı koyamayan bir çeşit Facebook kullanıcısı var. Facebook Bağımlılığı olarak bilinen ve İnternet Bağımlılığı Bozukluğunun daha geniş bir alt kategorisi olarak düşünülebilecek bir sorundan haline geldiğini söyleyebiliriz. Bu insanlar sigara içenlere ya da uyuşturucu bağımlılarına olduğu gibi Facebook kullanmamak için direnemezler.

teknik destek

Şunlar da hoşunuza gidebilir

+ There are no comments

Add yours