Şimdi de Petya Siber Saldırısı Başladı

İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte siber saldırılar şu anlık dünyanın en büyük sorunlarından biri haline geldi. Bütün sistemlerin artık internet üzerinde konuşlandırılmasıyla, bu sistemler saldırıya açık hale gelmiştir. Yılda müthiş bir para sadece bu sistemleri korumak üzere harcanmaktadır. Dünya şu an yeni bir saldırıyla karşı karşıya. Önce Ukrayna’yı vuran bu büyük saldırı, şu an bütün dünyayı vurmaktadır. Operasyonlarda gecikmelere sebep olan bu saldırı, Ukrayna tarihinin en büyük saldırılarından biri olarak kayda geçmiştir. Ukrayna’dan sonra sırasıyla İngiltere, İspanya ve Hindistan’ı vurmuştur. Daha birçok ülkenin tehlike altında olduğu saldırı, uzmanlara göre ‘’Wannacry’’ saldırısı gibi bir işlev görmek için yapılmış olabilir. Şu anlık kesinlik kazanmasa da Petya virüsü olarak adlandırıldığı gelen bilgiler arasında.

teknik destek

DDa4WAKXkAECmFf

Saldırı şu anlık çok büyük bir alana etki ettiğini gösteriyor. Danimarkalı gemicilik firması Maersk’ten İngiliz reklam ajansı WPP’ye  kadar çeşitli şirketleri etkileyen altyapılara saldırdığı ifade ediliyor. Bazı uzmanlar ise bu saldırının mayıs ayında gerçekleşen Wannacry saldırısından daha büyük olacağı görüşündeler. Wannacry saldırısı hatırlayacağımız üzere hastanelerde ve ameliyat esnasında bilgisayarları kullanılamaz hale getirmişti. Wannacry saldırısının uluslararası şirketleri de vurduğu söylenmektedir.

Petya saldırısının nasıl veya kimler tarafından başlatıldığı şu anlık belli değil. Ancak Ukrayna ve Rusya’dan koordine edildiği gelen bilgiler arasında. Rusya’nın en büyük petrol üreticisi olan Rosneft, Salı günü sunucularına büyük bir saldırı gerçekleştiğini ifade etti. Ukrayna’daki havaalanı ve bazı bankalar da bu saldırıdan etkilenenler arasında gösterilmektedir. İngiltere’nin WPP şirketi de yaptıkları açıklamayla siber saldırıya uğradıklarını ifade etti.

Bitdefender’daki üst düzey bir e-tehdit analisti olan Bogdan Botezatu’ya göre, saldırganlar kurbanlarından fidye istediğini belirtmektedir. Sabit sürücüleri şifreledikten sonra, bilgisayarlarını çökertip kurbanlarını çaresiz duruma düşüren saldırganlar kurbanlarından 300 dolar fidye istemektedir. Bay Botezatu, salı gecesi itibariyle Malware operatörlerinin yaklaşık beş saat içinde dijital para birimi üzerinden 7.000 dolara kadar 27 ödeme aldığını belirtti.

teknik destek

Şunlar da hoşunuza gidebilir

+ There are no comments

Add yours